Bu grup samsun Bafra ilçesine bağlı Kolay beldesinin tanıtımına katkıda bulunulması amacı ile kurulmuştur.Resmi tanıtım sitesi değildir.
Coğrafi
Samsun'un Bafra İlçesine bağlı KolayBafra İlçesinin 3.km'sinden güneye ayrılan asfalt yolun 23.km'sinde yerleşiktir.Karayolu ulaşımı yılın her mevsimi yapılabilmektedir.Kolay'dan Bafra'ya ulaşım otobüs servisi ile sağlanmaktadır.Kolay Samsun İline 73 km,...Bafra İleçesine 23 km,Alaçam İlçesine,50 km,Vezirköprü İlçesine 75 km,Havza İlçesine 46 km,Kavak İlçesine 58 km,Sinop İline 144 km mesafe uzaklıktadır.,Altınkaya ve Derbent Barajı arasında baraj gölü kenarında bulunmaktadır.
Kolay sırtını karadenizin tüm renklerini barındıran dağlara yaslamıştır.Eskiden ova olan kucağı ise bugün balıklara ev sahipliği yapmaktadır
Bir turizm beldesi olan kolay Nüfusu kış aylarında 2000 civarında yazları ise 5000 civarındadır.
Kızılırmak’ın nazlı bir gelin gibi denizine kavuştuğu noktaya 30 km uzaktadır
Coğrafi
Samsun'un Bafra İlçesine bağlı KolayBafra İlçesinin 3.km'sinden güneye ayrılan asfalt yolun 23.km'sinde yerleşiktir.Karayolu ulaşımı yılın her mevsimi yapılabilmektedir.Kolay'dan Bafra'ya ulaşım otobüs servisi ile sağlanmaktadır.Kolay Samsun İline 73 km,...Bafra İleçesine 23 km,Alaçam İlçesine,50 km,Vezirköprü İlçesine 75 km,Havza İlçesine 46 km,Kavak İlçesine 58 km,Sinop İline 144 km mesafe uzaklıktadır.,Altınkaya ve Derbent Barajı arasında baraj gölü kenarında bulunmaktadır.
Kolay sırtını karadenizin tüm renklerini barındıran dağlara yaslamıştır.Eskiden ova olan kucağı ise bugün balıklara ev sahipliği yapmaktadır
Bir turizm beldesi olan kolay Nüfusu kış aylarında 2000 civarında yazları ise 5000 civarındadır.
Kızılırmak’ın nazlı bir gelin gibi denizine kavuştuğu noktaya 30 km uzaktadır
Tarihi
Hititler döneminden buyana yerleşimin olduğu bölgede danişment beyliği ,Anadolu Selçukluları ve Osmanlı hakimiyeti altında kalmıştır.
Kolay akdoğan bey tarafından kurulmuştur.
Kurtuluş savaşı döneminde müdafai hukuk cemiyetinde etkin rol almışlardır.
Kolay 2 haziran 1968 de belediye olmuştur.
Son turizm beldeleri kararnamesi ile turizm beldesi kapsamına alınan Kolay ,misafirperverliğini göstermek için misafirlerini beklemektedir.
Gezilecek yerler
Kızılırmak kuş cenneti.Özellikle göç dönemlerinde muhteşem görüntüler ortaya çıkmaktadır
Balık gölleriBafra’nın doğusundan batısına 60km.’lik bir kıyı şeridine sahiptir. Bu delta 56.000 hektarlık bir alanı kaplar. Deltada balık gölleri, kıyı kumulları, çorak adalar, kuru ve su basar çayırlar, sazlıklar,çamur düzlükleri ve tarım alanları yer alır.
Asar kale Kızılırmak vadisinde Asar köyündedir. Sarnıç kuyuları, eski hapishanesi ve sur kalıntıları günümüze kadar gelmiştir. Ayrıca kapalı çarşı olduğu sanılan bir galeri ve yontma taştan heykelcikler de bulunmuştur.
Paflagonya Kaya MezarlarıAsar kalesinin olduğu bölgede Kızılırmak vadisinde dikkat çeken tarihi yapılardır. Helenistik döneme tarihlenmektedirler.
Balık gölleriBafra’nın doğusundan batısına 60km.’lik bir kıyı şeridine sahiptir. Bu delta 56.000 hektarlık bir alanı kaplar. Deltada balık gölleri, kıyı kumulları, çorak adalar, kuru ve su basar çayırlar, sazlıklar,çamur düzlükleri ve tarım alanları yer alır.
Dağlar ve dağ köyleri
Altınkaya barajı
Batık minare
Yolculuk sırasında ne okunur
Neyzen Teyfik Kolaylı’nın hayatı
Ne yenir
Keşkek,halluç,turşu kavurması,Bafra pidesi,Kaypancak,ballıbaba dondurması,Nokul,Bafra kaymaklı lokumu, zamanında giderseniz Bafra karpuzu, Manda lokumu,Ayrıca her türlü balık yemekleri meşhurdur.
İlçede ve yöresinde geleneksel yemek olarak keşkek ,Haluç ve Nokul tarifleri aşağıdadır
Keşkek: buğday özü suda iyice pişirilir, piştikçe karıştırılır ve krema halini alır. Pişerken içine kemiksiz, varsa tavuk eti konur. Tavuk eti saç teli halini alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Keşkek, kıvamında piştikten sonra üzerine tereyağı ilave edilerek servis yapılır.
Haluç :Daha önceden hazırlanan ve uzun müddet saklanabilen, saç üzerinde pişirilmiş yufkaların, istenildiği zaman ıslatılıp yağlı tavada kızartılmasıyla yapılan bir hamur işidir.
Nokul :tatlı hamurdan içine ceviz ve kuru üzüm konularak yapılır; bayram, düğün vb. gibi belirli günlerde misafirlere ikram edilir.
Keşkek: buğday özü suda iyice pişirilir, piştikçe karıştırılır ve krema halini alır. Pişerken içine kemiksiz, varsa tavuk eti konur. Tavuk eti saç teli halini alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Keşkek, kıvamında piştikten sonra üzerine tereyağı ilave edilerek servis yapılır.
Haluç :Daha önceden hazırlanan ve uzun müddet saklanabilen, saç üzerinde pişirilmiş yufkaların, istenildiği zaman ıslatılıp yağlı tavada kızartılmasıyla yapılan bir hamur işidir.
Nokul :tatlı hamurdan içine ceviz ve kuru üzüm konularak yapılır; bayram, düğün vb. gibi belirli günlerde misafirlere ikram edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder